Αξίζει να επισκεφθείτε

Στο λόφο που βρίσκεται βορειοδυτικά του Γερίου, κοντά στο νηπιαγωγείο μας, δεσπόζει επιβλητική η εκκλησία της Παναγιάς της Χρυσογεριώτισσας.
Η μαγευτική θέα, το μοναδικό κτίριο, καθώς και η ευλάβεια και η ηρεμία που υπάρχει στο χώρο αποτελούν τα στοιχεία που κάνουν τόσο ξεχωριστή την επίσκεψη.
Την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα (μέρα εορτασμού της γέννησης της Παναγίας) θα πραγματοποιηθεί πανήγυρης στην εκκλησιά και μπορείτε να την επισκεφθείτε!!!
Τα παιδιά της Γ1, Γ2 και Δ τάξης του νηπιαγωγείου μας θα επισκεφθούν την εκκλησία για προσκύνημα τη Δευτέρα 8/9/2014.
Διαβάστε περισσότερα για την ιστορία της εκκλησίας…
Η Εκκλησία της Παναγίας της Χρυσογεριώτισσας.*
* πληροφορίες από την ηλ. διεύθ. http://www.agiosmenas-geriou.blogspot.com/
Η Εκκλησία της Παναγίας της Χρυσογεριώτισσας είναι η αρχαιότερη από τις Εκκλησίες του Γερίου και μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα ήταν ο μοναδικός ναός της κοινότητας. Το 2001 ανακηρύχθηκε αρχαίο μνημείο από
το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.. Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς κτίστηκε. Από τα υπάρχοντα στοιχεία υπολογίζεται ότι είναι κτίσμα του 16ου αιώνα με μεταγενέστερες προσθήκες. Συγκεκριμένα το δυτικό μέρος, γυναικωνίτης, προστέθηκε αργότερα, κατά πάσα πιθανότητα τέλη του 18ου αιώνα, Στην Εκκλησία διασώζονται διάφορα ιερά κειμήλια που είναι μάρτυρες της ιστορικής της πορείας. Τα κειμήλια αυτά είναι :η εικόνα της Παναγίας
Βρεφοκρατούσας , η εικόνα του Χριστού , η εικόνα της Παναγίας , οι εικόνες του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, το τέμπλο (που φέρει ημερομηνία κατασκευής το 1814),επίχρυσα Δισκοπότηρα με ημερομηνία 1820, διάφορες άλλες εικόνες της Παναγίας και αγίων.
Φαίνεται ότι για την ανέγερση της Εκκλησίας χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από το αρχαίο Μοναστήρι γι’ αυτό και σε ορισμένα σημεία φαίνονται υπολείμματα των τοιχογραφιών.
Το 2006-2007 η Εκκλησία ανακαινίσθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Η Εκκλησία πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου, εορτή των Γενεθλίων της Θεοτόκου. Στην Εκκλησία τελείται τακτικά η Θεία Λειτουργία καθώς και άλλα Μυστήρια.
Με την Εκκλησία της Παναγίας της Χρυσογεριώτισσας σχετίζεται άμεσα το προσκύνημα της Παναγίας της Παλλούρας, το «Εκκλησάκι» της Παναγίας όπως είναι γνωστότερο στους πιστούς που το ευλαβούνται ιδιαίτερα. Στο χώρο αυτό, σύμφωνα με την παράδοση θα έκτιζαν την Εκκλησία της Παναγίας, όμως ενώ έκτιζαν την μέρα τη νύχτα χαλούσε. Η ίδια η Παναγία έδωσε την εξήγηση· αποκάλυψε σ’ ένα πιστό ότι επιθυμία της ήταν να κτιστεί η Εκκλησία της αλλού. Έδωσε μάλιστα οδηγίες τί έπρεπε να κάνουν· δηλαδή να βάλουν την εικόνα της σ’ ένα αμάξι με νεαρά βόδια και να τα αφήσουν ελεύθερα να πάνε όπου θέλουν και εκεί πού θα σταματούσαν εκεί να έκτιζαν την Εκκλησία της. Και πράγματι, τά βόδια σταμάτησαν στον πάνω στο μικρό λόφο βορειοδυτικά του χωριού, στα χαλάσματα του παλιού Μοναστηριού. Εκεί λοιπόν κτίστηκε η Εκκλησία της Παναγίας Χρυσογεριώτισσας.

No Comments Yet.