Καλή χρονιά !!!

Καλή Χρονιά ! Είναι μια ευχή που συνηθίζουμε να λέμε με τον ερχομό του νέου χρόνου , αλλά στην πραγματικότητα τα νέα ξεκινήματα και οι μεγάλες αλλαγές στο πρόγραμμα όσων έχουν να κάνουν με το χώρο της εκπαίδευσης – μαθητές , γονείς και εκπαιδευτικούς – ξεκινούν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς .
Η έναρξη αυτή που σηματοδοτεί το ξεκίνημα ενός νέου κύκλου με μεγάλες ή μικρές αλλαγές στη ρουτίνα όλων όσων εμπλέκονται , διαδέχεται πάντα τους χαλαρούς ρυθμούς των καλοκαιρινών διακοπών. Μετά λοιπόν από τις καλοκαιρινές αποδράσεις , τα κάστρα στην άμμο, τα μακροβούτια στο κύμα, τα λαχταριστά και δροσερά παγωτά, τα παιχνίδια στα λούνα παρκ και την εκπλήρωση όλων όσων ο καθένας ονειρεύτηκε, έρχεται ο Σεπτέμβρης…. Αχ αυτός ο Σεπτέμβρης!. Φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή όλων… !
Αυτή η μεγάλη στροφή στην καθημερινότητα προκαλεί πολλές φορές διάφορες δυσκολίες και αναστάτωση κυρίως στα μικρά παιδιά. Ακόμα και οι ενήλικες δυσκολεύονται πολλές φορές να ενταχθούν σε ένα διαφορετικό ωράριο ύπνου , φαγητού και οργανωμένου προγράμματος.
Άρα όταν μιλάμε για παιδιά – και ιδιαίτερα παιδιά νηπιαγωγείου ή πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου – τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα και επίπονα.
Αναγκάζονται να ξυπνήσουν νωρίς, να ντυθούν γρήγορα, να ακολουθήσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα. Συνήθως λοιπόν αντιδρούν με ποικίλους τρόπους :
αρνούνται να κάνουν αυτά που απαιτούν οι γονείς, γκρινιάζουν , δεν θέλουν να μείνουν στο σχολείο, κλαίνε … !
Το κλάμα είναι ένα από τα κυριότερα όπλα των παιδιών , ειδικότερα των μικρών μας φίλων. Γνωρίζουν συνειδητά ή υποσυνείδητα ότι οι μεγάλοι δεν αντέχουν το κλάμα.
Είτε γιατί τους προκαλεί «πονοκέφαλο» , είτε γιατί λυπούνται και «λιώνουν» στο παιδικό κλάμα, είτε γιατί τους διαταράσσει την ησυχία τους! Το μυστικό όμως του να αντιμετωπίσουμε ένα παιδί που κλαίει είτε από καπρίτσιο είτε από πραγματικό λόγο (πόνο, φόβο, ανασφάλεια) είναι να ασχοληθούμε πραγματικά με το γιατί κλαίει και όχι να βιαστούμε να του ικανοποιήσουμε αυτό που ζητά απλά για να σταματήσει.
Όταν λοιπόν το κλάμα και η αντίδραση αφορά την ένταξη του παιδιού στο σχολείο πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ιδιαίτερα τα 2χρονα και 3χρονα παιδιά που πολλές φορές φοιτούν για πρώτη φορά στο σχολείο έχουν απόλυτο δίκαιο να είναι αναστατωμένα και να αντιδρούν. Γι’ αυτά δεν είναι μόνο η αλλαγή από το καλοκαιρινό πρόγραμμα , είναι και το ότι το παιδί καλείται να αποχωριστεί για πρώτη φορά τα άτομα που από τη στιγμή που γεννήθηκε ήταν μαζί τους και να μείνει με «άγνωστα» άτομα.
Όταν το κλάμα αφορά παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και οφείλεται στην άρνηση να αναπροσαρμοστεί το παιδί στο σχολικό περιβάλλον , πάλι χρειάζεται προσοχή γιατί μια κακή αρχή μπορεί να προκαλέσει διαταραχή στην ομαλή φοίτηση του παιδιού και στην επίδοσή του.
Και στις δύο περιπτώσεις απαιτείται καλή συνεργασία των γονέων με το σχολείο και αλληλοκατανόηση. Οι γονείς πρέπει να αναγνωρίσουν τους λόγους που το παιδί τους κλαίει ή διαμαρτύρεται. Πρέπει να ξέρουν ότι το παιδί κλαίει γιατί δυσκολεύεται να χειριστεί αυτή την αλλαγή στη ζωή του και ότι ζητά βοήθεια και χρόνο για να τα καταφέρει. Άρα πρέπει να το στηρίξουν με αγάπη και υπομονή, χωρίς πανικό και φυγή. Οι γονείς πολλές φορές αναστατώνονται τόσο πολύ από τις αντιδράσεις του παιδιού τους που είτε το σταματούν από το σχολείο, είτε το μετακινούν από σχολείο σε σχολείο ή μένουν οι ίδιοι στο σπίτι να το προσέχουν. Αυτό είναι πολύ σοβαρό λάθος γιατί στερούν στο παιδί τη μάθηση και τις εμπειρίες που έχει να του προσφέρει το σχολείο. Επίσης του δίνουν το μήνυμα ότι οι ίδιοι οι γονείς είναι αδύναμοι να στηρίξουν και να βοηθήσουν το παιδί να προσαρμοστεί και ότι μπορεί με το κλάμα να τους χειριστεί σε ότι το ίδιο αποφασίσει.
Το σχολείο καλείται να βοηθήσει το κάθε παιδί ξεχωριστά με υπομονή και αγάπη ώστε να νιώσει ασφάλεια και χαρά στο σχολικό περιβάλλον. Ιδιαίτερα το μικρό παιδί πρέπει να νιώσει ότι στο σχολείο υπάρχει μια ζεστή αγκαλιά όπου μπορεί να νιώσει ασφάλεια και αγάπη. Να μην νιώσει άρνηση ή θυμό , αλλά να νιώσει ότι σε αυτό το χώρο θα περάσει καλά θα ζήσει μοναδικές εμπειρίες και θα κάνει φίλους.
Οι πρώτες μέρες λοιπόν κάθε σχολικούς έτους είναι πολύ σημαντικές και απαιτείται πολύ καλή προετοιμασία από τη διεύθυνση και το προσωπικό ενός σχολείου για να βοηθήσει τα παιδιά να ενταχθούν ομαλά στο πρόγραμμα.
Η δική μας συνταγή ως σχολείο είναι η καλή προετοιμασία τόσο στην κτιριακή υποδομή όσο και στο πρόγραμμα, η οργάνωση ευχάριστων και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και πάνω από όλα πολλή υπομονή και απέραντη αγάπη για να βοηθηθούν τα παιδιά να προσαρμοστούν ομαλά και να περνούν υπέροχα.
Στόχος μας στην πορεία της κάθε σχολικής χρονιάς είναι να περνά τόσο ωραία στο σχολείο , να νιώσει τόση ασφάλεια και χαρά ώστε να μην θέλει να σχολάσει!!!
Καλή χρονιά σε όλους!
Ζωή Χαρίτου
Διευθύντρια Νηπιαγωγείο Castello

No Comments Yet.