Ο Μικρός Πρίγκιπας στο σχολείο μας

Μετά από πολλή σκέψη και προβληματισμό αποφάσισα για πρώτη φορά μετά από χρόνια διδασκαλίας στην προδημοτική τάξη να εντάξω στο πρόγραμμά μας το Μικρό Πρίγκιπα. Ένα βιβλίο με βαθυστόχαστα μηνύματα το οποίο έχει διαβαστεί από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο του κόσμο, έχει διδαχθεί σε παιδιά όλων τ ων ηÎ �ικιών, έχει γίνει θέατρο, σινεμά, τραγούδια … και ταξιδεύει μέσα στο χρόνο μεγαλώνοντας μαζί μας!

«Ο Μικρός Πρίγκιπας», του Γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ με στοιχεία παραμυθιού, μας ταξιδεύει σ’ έναν φανταστικό κόσμο όπου συναντούμε διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, σύμβολα και ιδιοφυείς αλληγορίες. Οι στόχοι, οι αξί ες, τ α συναισθήματα και ο ρόλος του κάθε ανθρώπου στη ζωή βρίσκονται στη σκέψη του συγγραφέα που οδηγεί τις λέξεις και τα σκίτσα του. Ένα αριστούργημα που γεννήθηκε τη δύσκολη εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επιχειρώντας να δώσει ένα μάθημα ζωής και ανθρωπιάς.

Είναι σίγουρα δύσκολο να μεταφέρεις στα παιδιά του νηπιαγωγείου αυτά τα βαθυστόχαστα μηνύματα και σίγουρα δεν στοχεύουμε να τα κατανοήσουν σε βάθος. Στοχεύουμε απλά να  έρθουν σε επαφή με την ιστορία, να την γνωρίσουν, να την αγαπήσουν και να αντιληφθούν μέσα από τις ποικίλες δραστηριότητες κάποια απλά αλλά και σημαντικά νοήματα που αφορούν τη φιλία και την αγάπη.

Το κείμενο είναι μεγάλο, έτσι θα διαβάζουμε ένα μέρος μια φορά την εβδομάδα. Θα γίνονται δραστηριότητες στην τάξη όπως θεατρικό παιχνίδι, λογισμικά παιχνίδια, φύλλα εργασίας κ.ά.  Θα συνδυαστεί με την ανάγνωση με τα μαθηματικά, την κίνηση, την μουσική και θα μας συντροφεύει μέχρι και τη διεξαγωγή του φ ετιν ού project το οποίο ξεκινά στις 8 Φεβρουαρίου με θέμα το θέατρο. Εάν το επιθυμούν τα παιδιά θα εισηγηθώ στα πλαίσια τα φετινού project, να ετοιμάσουμε ένα θεατρικό με ήρÏ �α το ν Μικρό Πρίγκιπα και να το παρουσιάσουμε στα άλλα παιδιά του σχολείου.

Σας καλούμε να συμπορευθείτε μαζί μας σε αυτό το μαγικό ταξίδι. Εάν ενδιαφέρεστε να ενημερωθείτε για το περιεχόμενο και τα μ ηνύματα της ιστορίας θα βρείτε υλικό στο διαδίκτυο. Επίσης πρόσφατα έχει γίνει ταινία στο σινεμά και μπορείτε να την παρακολουθήσετε μαζί με τα παιδιά σας.

Αυτή την πρώτη εβδομάδα έχουμε δια βάσε ι τα 3 πρώτα κεφάλαια της ιστορίας και το «παίξαμε» μέσα από αφήγηση και μουσική. Τα παιδιά περιμένουν με αγωνία τη συνέχεια!!!

 

Φιλικά

Ζωή Χαρίτου

 

No Comments Yet.