ΤΕΛΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ 13/6/2016 : ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ

Λίγα λόγια για την παράσταση …

 

Η «Λυσιστράτη» είναι κωμωδία του Αριστοφάνη που γράφτηκε και παρουσιάστηκε το 411 π. Χ.  Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αντιπολεμικά έργα.  Ένα έργο ιδιαίτερα επίκαιρο στις μέρες μας που η ειρήνη απειλείται σε όλα τα επίπεδα!

 

Στην Αρχαία Αθήνα κατά την περίοδο του Πελοποννησιακού πολέμου οι γυναίκες με επικεφαλής  τη  Λυσιστράτη αποφασίζουν να σταματήσουν τον πόλεμο και να ξαναφέρουν την ΕΙΡΗΝΗ στον τόπο τους.  Η λέξη «ειρήνη» προέρχεται από το ρήμα «ειρώ» που σημαίνει ενώνω. Ζητώντας δηλαδή «ειρήνη» ζητούν ενότητα και συμφιλίωση.

 

Η «Λυσιστράτη» που παρουσιάζουμε  σήμερα αποτελεί διασκευή του αριστοφανικού κειμένου και αναπροσαρμογή του στις ανάγκες της παράστασής του σχολείου μας.

 

Η δική μας ιστορία ξεκινά από τη σύγχρονη εποχή. Μικρά παιδιά παίζουν αμέριμνα στις αλάνες … παιχνίδια του χθες , παιχνίδια με τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές!  Όμως, ο καιρός περνά και όλα αλλάζουν. Ο εγωισμός, η αποξένωση, ο πόλεμος, φέρνουν μοναξιά και διχασμό. Η ειρήνη και η ενότητα απειλούνται. Όλα τριγύρω αλλάζουνε … σαν ένα παιχνίδι αλλιώτικο που χάθηκε στο φως !!! Εμείς θα γυρίσουμε πίσω τον τροχό κι ένα ταξίδι στο χρόνο θα πάμε ολοταχώς… ! Εκεί που πρωτοφάνηκε το φως, εκεί που αναδύθηκε ο πολιτισμός!  Ίσως εκεί βρούμε ειρήνη, λίγη αγάπη κι αδελφοσύνη!

 

Εύχομαι να απολαύσετε την αποψινή μας παράσταση που έχει γίνει με πολλή κόπο και αγάπη από όλους μας. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το προσωπικό του νηπιαγωγείου μας και το σύζυγό μου Χάρη για τη μεγάλη υπομονή και προσπάθεια που κατέβαλαν. Για μένα  το ταξίδι αυτό μέσα από τη συγγραφή και σκηνοθεσία της παράστασης  ήταν μαγικό… Αφενός γιατί είχα την ευκαιρία να περιπλανηθώ σε μια εποχή και σε ένα χώρο που λατρεύω και αφετέρου γιατί θαύμασα για ακόμα μια φορά τον πλούτο , τη σοφία και το φως του αρχαίου πολιτισμού… του δικού μας πολιτισμού που πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας!!

 

Συντελεστές παράστασης :  

Κείμενο – Μουσική – Σκηνοθεσία:  Ζωή Χαρίτου

Χορογραφίες:   Ξενής Βαττής

Διδασκαλία κειμένου :  Προδρομία Πίτσιλλου

Διδασκαλία ομάδων :Γρηγορία Χαραλάμπους

Γεωργία Γεωργίου   Μαρία Μπότσαρη   Σωτηρία  Βρυώνη

Βοηθοί:     Ειρήνη Κυπριανού / Χρύσω Σταύρου Λόλα Χήτα 

Μουσικός :  Κλεοπάτρα Χαραλάμπους

Οπτική επιμέλεια / Σκηνικά : Χάρης Χαρίτου

Βοηθός σκηνής:  Σιμόνη Χαρίτου

Βίντεο / Φωτογραφία: Αβο Κουσιάν

Παρουσίαση αποφοίτησης : Μαρία Μπεγιάζη

Οπτική παρουσίαση : Ερασμία Σιημητρά

Ηχοληψία : Σοφιανός Χαραλαμπίδης

Φωτισμός: Καρολίνα Σπύρου

Στολές : Δώρα Χιώτη

avok-81 avok-117 avok-134 avok-174 avok-189 avok-240 avok-249 avok-259 avok-271 avok-298 avok-325 avok-355 avok-363 avok-380 avok-409 avok-423 avok-425 avok-430 avok-432 avok-449 avok-454

No Comments Yet.